Suomen Kyykkäliitto
Kilpailukalenteri Yhteystiedot Dokumentit Ennätykset Säännöt Ajankohtaista
Kilpailutuloksia Jäsenseurat Pelaajarekisteri Historia Linkit Kyykkäkuvia
-

AJANKOHTAISTA


2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2002-2003

18.12.2014 IN MEMORIAM: Voitto Pulkkinen

Voitto Pulkkinen

Kyykkäliiton ex-puheenjohtaja ja ehdottoman innostunut kyykkämies Voitto Pulkkinen sai iäisyyskutsun 21.11. 2014.

Voitto syntyi Toholammilla 10. 6. 1936. Hän työskenteli armeijan palveluksessa toimistotehtävissä lennostossa Luonnetjärvellä ja Tikkakoskella. Eläkkeelle hän siirtyi sotilasmestarina.

Vaikka hän ei ollut syntynyt Karjalassa, oli hän äärimmäisen innostunut kyykkäpelistä sen kaikilla osa-alueilla. Tutustuttuaan Varkaudessa peliin se “lumosi” hänet heti lopullisesti. Kotonaan hän teki mailoja omalla sorvillaan. Mittaili tarkoin mm. mailan painopistettä ja testasi missä sen piti olla, että paras tulos syntyi. Vieraillessamme Kontiolahdella hänen kotonaan, oli ehdottomasti pelattava kyykkää hänen pihalleen rakentamalla kyykkäkentällä. Hänen intoaan pelimiehenä kuvaa mielestäni hyvin se, että kun hänen olkavartensa leikattiin, alkoi hän kutakuinkin välittömästi vahvistamaan lihaksiaan vetelemällä leukaa rekillä. Oman tyttärensäkin hän opasti kyykän pariin niin, että juniorisarjan menestystä tuli SM-tasolle saakka.

Voitto oli kyykkämies loppuun saakka. Normaali harjoituspäivä olisi ollut torstai, mutta hän halusi lähteä mökilleen torstaina, joten harjoitus pidettiinkin keskiviikkona. Hän pääsi mökilleen, josta hänet löydettiin perjantaina menehtyneenä.

Voitto toimi Karjalaisen Kyykkäliiton ja Suomen Kyykkäliiton puheenjohtajana 1992 – 1995, siis neljä vuotta. Tämän jälkeen hän oli hallituksessa 11 vuotta, vastuualueenaan markkinointi. Voitto loi mittavan uran kyykän edistämiseksi johtotehtävissä, tehden mm. useita esityksiä sääntöjen parantamiseksi. Näkyypä hänen kättensä jälki nykyisin myöskin liiton lipussa, pöytäviirissä ja SM-mitalissa, jotka kaikki ovat hänen suunnittelemiaan.

Jos oli ura liiton toiminnassa mittava, sitä se oli myös pelirintamalla. Edustukset Tikkurilan Karjalaisten, Jyväskylän Karjalaisten, Tupla-0 Laukaan, Jyväs-Kyykän ja Ääneseudun Kyykän riveissä toivat runsaasti menestystä pitkän peliuran aikana. Vaikka uutta Suomen ennätystä henkilökohtaisessa pelissä ei siunaantunut, sivusi Voitto sitä neljä kertaa: +26 (1972), +27 (kahdesti 1979) ja +28 (1984). Viisiottelun SE:n +77 hän löi vuonna 1980. Suomenmestariksi henkilökohtaisessa pelissä hänet kruunattiin vuosina 1976, 1978 ja 1982. Siirryttyään veteraanisarjaan, saavutti hän vielä viisiottelun SM-arvon 1997 ja 1999.

Voitto oli tyypillinen sotilas, selkeä, tiukka mielipiteissään, joidenkin mielestä jopa liiankin peräänantamaton kannanotoissaan. Kun häneen tutustui lähemmin, hänestä löytyi kovasti myöskin inhimillisiä luonteenpiirteitä. Olimme poikani kanssa lähdössä Australiaan Sydneyn olympiakisoihin. Kun Voitto tästä kuuli, pyysi hän päästä mukaan. Olimme matkalla nelisen viikkoa. Ensin Olympiakisoissa ja sitten Malesiassa, jossa katsoimme F1-autokisat. Voitto tiesi, että me emme käytä alkoholia. Hän ilmoittikin etukäteen, ettei hän tule matkaamme pilaamaan tällä sektorilla. Yhtäkään kaljaa hän ei koko matkalla ottaisi. Näin myös tapahtui. Hän tuntui kestävän myöskin hyvin huumoria. Meidän teki pojan kanssa mieli tutustua myöskin muihin lajeihin, kuin pelkästään yleisurheiluun. Lähdimme katsomaan koripallo-ottelua, jossa pelasi Brasilia. Tiesimme, että peli oli naisten peli, mutta emme puhuneet asiasta Voitolle. Meille jaettiin kentälle mennessä jopa Brasilian paidat. Kyllä Voitto hieman ihmetteli kun pelaajat olivatkin naisia, mutta peli oli hyvä ja me tyytyväisiä.

Todellinen kyykkämies on poissa. Rauha hänen muistolleen!

Kirjoittanut Pentti Karvonen, Suomen Kyykkäliiton entinen puheenjohtaja


18.12.2014 Halli-SM kilpailut Myllykosken hallissa 31.1.2015

Kuusaan Latu järjestää halli-SM kilpailut Myllykosken hallissa 31.1.2015.

Myllykosken maapohjahalli (Kisatie 4) alkaen klo 9.00. Osanoton varmistus 8.40 mennessä. Ilmoittautuminen Ari Kautto, puh. 040 567 6428 tai email arikautto[at]luukku.com. Aikataulu alustava, varmista ilmoittautuessasi.


13.09.2014 PM-kisat 2014

Kyykän PM-kilpailut pidettiin Seurasaaren kentällä Helsingissä 13.9.2014. Suomen joukkueessa pelasivat Marko Peiponen, Veli-Pekka Ehoniemi, Mika Peiponen ja Kari Mikkonen.

Kilpailussa oli osanottajia Suomesta, Virosta ja Venäjältä. Tasaisen taiston jälkeen Suomi vei kolmoisvoiton henkilökohtaisessa kilpailussa sekä voitti joukkuekilpailun. Parikilpailussa Viron pari pelasi loistavasti ja voitti finaalissa ennakkosuosikin (Suomi I - Peiponen - Peiponen).

Kilpailussa pelattiin henkilökohtainen kilpailu (2 pelin yhteistulos) ja joukkuekilpailu sekä parikilpailu. Joukkuekilpailussa viralliset joukkueet Suomi ja Viro pelasivat ensin virallisen pelinsä ja sen jälkeen turnausta jatkettiin kolmella joukkueella. Kolmantena joukkueena pelasi sekajoukkue jossa oli 2 pelaajaa venäjältä ja kaksi Suomesta (Jyrki Juvonen - Väinö Oksman).

Parikilpailu (4 paria) pelattiin kansainvälisillä lyhytsäännöillä. Ensin jokainen pari pelasi parikilpailuna tuloksen kuten henkilökohtaisessa pelissä pelataan ja sen jälkeen kaksi parasta paria pelasivat loppuottelussa ja kaksi muuta pronssiottelussa.

Tarkemmat kilpailutulokset tulossivulla.

PM-kilpailujen Suomen ja Viron joukkueet
2014 PM-kilpailujen Suomen ja Viron maajoukkueet

PM-kilpailujen Venäjän ja Suomen edustusta
2014 PM-kilpailujen Venäjän miespari, sekajoukkueen suomalaiset sekä Suomen maajoukkue.


31.08.2014 MM-kisat 2014

Kyykän MM-kilpailut pidettiin Moskovassa 15.-23.8.2014. Suomen joukkue otti osaa kyykkään ja miesten klassisen Gorodkin joukkuekilpailuun. Kolmantena lajina kilpailuissa oli Eurogorodki johon Suomen joukkue ei osallistunut.

Suomen joukkue kilpailuissa oli Veli-Pekka Ehoniemi, Ari Kautto, Jyrki Juvonen, Marko Peiponen, Anssi Valtonen, Päivi Ruotsalainen ja Tiina Viitanen.

Kilpailuihin otti osaa 13 maata kaikkiaan 25 jäsenmaasta; Suomi, Venäjä, Ukraina, Valko-Venäjä, Viro, Latvia, Liettua, Moldova ja Saksa olivat vanhoja jäsenmaita kansainvälisen liiton (IFGS; International Federation of Gorodki Sport) jäseninä ja uusia maita MM-kisoissa olivat Armenia, Kirgistan (Kirgisia), Kazakstan ja Israel.

Henkilökohtaisen pelin karsinnassa koettiin kaksi yllätystä; kaikki suomalaiset pelaajat pääsivät ensimmäistä kertaa MM-kisojen historiassa jatkoon ja miesten karsinnan taso osoittautui yllättävän korkeaksi. Jatkoon karsinnasta pääsi miehistä 12 parasta ja viimeinen jatkoon päässyt tulos oli +19. Naisten sarjassa pääsi jatkoon 8 parasta pelaajaa. Loppukilpailussa Suomen joukkue piti hyvin pintansa ottaen kaksoisvoiton kummassakin sarjassa Veli-Pekka Ehoniemen ja Päivi Ruotsalaisen johdolla.

Miesten joukkuekilpailussa kilpailun taso nousi kovaksi. Kansainvälisissä turnauksissa on jatkossakin varauduttava pelaamaan korkealla tasolla sillä muut maat ovat panostaneet myös kyykän harjoitteluun. Venäjä veikin mestaruuden hyvällä pelillä loppuottelussa Suomea vastaan.

Naisten parikilpailussa Suomen joukkue piti pintansa loistavasti ja voitti mestaruuden korvaten edellisen MM-kilpailun pettymyksen. Päivi Ruotsalainen voitti toisen kultamitalin kisoissa yhdessä kisojen ensikertalaisen Tiina Viitasen kanssa.

Kansainvälisen kyykkäliiton (IFGS) hallitus nimesi Jyrki Juvosen kansainväliseksi tuomariksi ja antoi samalla kansainvälisen tuomarikortin joka oikeuttaa kv. kilpailun tuomariksi ja johtajaksi.

Kilpailuissa oli mukana myös Karjalan alueen (Aunus) joukkue tutustumassa kyykän pelaamiseen kansainvälisellä tasolla. Karjalassa on viritetty kyykän harrastaminen kulttuurin vaalimisen merkeissä ja he olivat ottamassa oppia ja tutustumassa muihin kyykän pelaajiin kilpaluissa.

Tarkemmat kilpailutulokset tulossivulla.

MM-kilpailuiden miesten joukkuepelin mitalistit
2014 MM-kisojen miesten joukkuekilpailujen mitalistit (vas. lukien Suomi, Venäjä, Ukraina)


10.08.2014 MM- ja PM-kisavalinnat 2014

Suomen joukkue Venäjällä pidettäviin MM-kilpailuihin on valittu. Joukkueeseen valittiin viisi mies- ja kaksi naispelaajaa. Miehet: Veli-Pekka Ehoniemi (HSS), Marko Peiponen (Nurmeksen Ks), Jyrki Juvonen (Imatran Kyykkä), Ari Kautto (Kuusaan Latu) ja Anssi Valtonen (Kylmäkosken Kyykkä). Naiset: Päivi Ruotsalainen (Oriveden Karjala-seura) ja Tiina Viitanen (KSS Helsinki)

Pohjoismaiset mestaruuskilpailut järjestetään kuluvalla kaudella Suomessa. Kisoihin odotetaan Ruotsin ja Viron joukkueita. Suomen joukkue valikoitui maaottelukarsintojen kautta. Kisoihin lähtee vain nelimiehinen miesjoukkue, koska muilla mailla ei ole naisedustusta. Kisoihin valittiin: Mika Peiponen, Veli-Pekka Ehoniemi, Kari Mikkonen ja Marko Peiponen (Varalla Jyrki Juvonen).


10.08.2014 Henkilökohtaisten SM-kilpailujen mestarit ratkottiin Kouvolassa ja Juuassa

Kauden 2014 henkilökohtaisten SM-kisojen kilpailupaikoiksi oli valittu Kouvola (Henkilökohtainen viisiottelu) ja Juuka (henkilökohtainen peli). Kouvolassa pelit jouduttiin siirtämään Myllykosken kentältä Voikkaalle, mutta järjestelyt sujuivat pelien osalta mallikkaasti.

Henkilökohtaisessa viisiottelussa kentän hitaus aiheutti usealle pelaajalle harmaita hiuksia. Miesten mestaruussarjassa suveereenin voiton vei HSS:n Veli-Pekka Ehoniemi (+75). Hopealle löi Nurmeksen Marko Peiponen (+72), pronssin matkatessa Ruovedelle Kari Mikkosen kaulassa aina Juuasta saakka (Kiitos Matkahuolto). Miesten veteraanisarjassa mestariksi leivottiin Kuopion Kyykkäseuran Erkki Nissinen, KSS:n Kalle Paajasteen ottaessa hopeaa, Kylmäkosken Kyykän Kauko Rupposen viedessä pronssia. Naisten mestaruussarjassa mestaruuden nappasi jälleen kerran Oriveden Päivi Ruotsalainen. Saman seuran Hanna Ruotsalainen vei hopean ja KSS:n Tiina Viitanen pronssin.

Kouvolassa pelattiin myös miesten ja miesveteraanen parikilpailun SM-mitaleista. Tänä vuonna miehissä ei ollut Nurmeksen voittanutta (Marko ja Mika Peiponen). Hopeaa vei Kuusaan Latu (Ari Kautto, Tuomo Auvinen) ja pronssia Helsingin Suojärveläisten Seura (Valeri Kononen, Väinö Oksman). Miesveteraaneissa KSS Helsinki oli vahvin (Kalle Paajaste, Juho Karhunen). Kuopion pari (Erkki Nissinen, Erkki Ahonen) joutuivat tyytymään hopeaan, pronssin jäädessä Kouvolaan (Markku Nenonen, Veijo Oinonen).

Juuka oli pitkästä aikaa kisapaikkana, kun helteisessä kelissä lyötiin kilpaa henkilökohtaisen pelin SM-mitaleista. Laitettakoon valistunein silmin kilpailun heikko taso kentän piikkiin (vaikka ei sadekisasta kyse ollutkaan), pelaajia suuremmin syyttelemättä. Mainittakoon kuitenkin, että näin heikkotasoisia kisoja saa tilastoista hakiessaan mennä aina vuoteen 1975. Kunnia kuitenkin niille kelle se kuuluu, miesten mestariksi löi Nurmeksen Kyykkäseuran Mika Peiponen (+24), hopeaa saman seuran Marko Peiposelle (+21) ja pronssia HSS:n Veli-Pekka Ehoniemelle samalla tuloksella. Miesten veteraanisarjassa viisiottelun mitalikolmikko piti, Erkki Nissisen, Kalle Paajasteen ja Kauko Rupposen viedessä SM-mitalit muiden silmien edestä. Naisissa Juuan Kyykkäseuran Riitta Juntusella oli edellisestä Juuan kisasta jäänyt hampaankoloon ja tulos oli sen mukaista, suomenmestaruus tuloksella +15. Hopeaa Oriveden Hanna Ruotsalaiselle ja pronssia saman seuran Päivi Ruotsalaiselle.


16.06.2014 Myllykosken kilpailujen kenttä vaihtunut (2.8-3.8.2014)

Kuningas jalkapallon vuoksi on järjestäjä joutunut tekemään peliliikkeitä ja tästä johtuen 2.8-3.8. käytävät kyykkäkilpailut järjestetään Myllykosken sijaan Voikkaan kentällä Kouvolassa (Koululaisentie).


16.06.2014 Liitto kouluttaa Kuopiossa 30.8.

Tiedoksi kaikille, jotka miettivät osallistumista Santun Seiskaan ja/tai Vitospariin: Suomen Kyykkäliitto järjestää koulutustilaisuuden Kuopion Rauhalahdessa lauantaina 30.8. Kuopiossa kisataan 30.8.2014 lauantaina Santun Seiska Grand-prix ja sunnuntaina 31.8.2014 Vitospari-kilpailu, jossa viisiottelu kuuluu CUP-ohjelmaan.

Kyykkäliitto kustantaa koulutustilaisuuteen osallistuvien pelaajalisenssin omaavien pelaajien ruokailun ja majoittumisen hotelli Rauhalahdessa.

Ilmoittautumisia ottaa vastaan Veijo Oinonen (puh. 040-584 3804, voinonen[at]luukku.com).


14.06.2014 SM-joukkuekilpailut Lappeenrannassa

Ratsumestarin kenttä Lappeenrannassa sai lauantaina 14.6. vieraakseen kuusi naisparia ja seitsemäntoista miesjoukkuetta ympäri Suomea. Alkulohkoissa nähtiin tiukkoja otteluita lohkovoitosta. Lopulta mitalipeleihin tiensä selvittivät Nurmeksen Kyykkäseura, Liedon Karjalaseura, Imatran Kyykkä ja Tammer-Kyykkä. Finaalissa Tammer-Kyykän ykkösjoukkue oli karvan verran Nurmeksen Kyykkäseuraa vahvempi. Joukkueessa pelasivat Pekka Tähtinen, Miika Sorvali, Tommi Kujanpää ja Vesa Kujanpää. Pronssiottelu meni aina pikauusintaan asti, mutta lopulta himmeimmät mitalit matkasivat Lietoon.

Naisten parikilpailussa nähtiin pienimuotoinen vallanvaihdos, kun KSS Helsingin naispari Tiina Viitanen ja Marita Zimaldina veivät kirkkaimmat mitalit Helsinkiin.

SM-joukkuekilpailt 2014 - finaalijoukkueet
2014 SM-joukkuekilpailun finaalijoukkueet. Etualalla mestari Tammer-Kyykkä I.


26.05.2014 Alkukauden tulossatoa ja videoita

Kausi 2014 aloitettiin poutaisissa merkeissä Turussa järjestettävillä Hukin ja Ykin kisoilla. Kenttä oli sateiden jäljiltä haastava mutta pelattava. Anssi Valtosen +23 oli kenttäoloihin nähden vahva suoritus. Ihailtavaa oli myös koko kyykkäväen turnauskestävyys, viimeiset joukkuepelit kun venyivät pitkälle iltaan asti.

Viikkoa myöhemmin pelattiin Boris Karppelan muistoturnaus Pirkkolan kentällä Helsingissä. Kenttäolosuhteet olivat hyvät, mikä näkyi myös yleisessä tulostasossa. Pääsipä Veli-Pekka Ehoniemi yrittämään jopa Suomen ennätyksen sivuamista (kauden kärkitulos +28). Myös moni muu antoi vahvoja näyttöjä kauden kunnostaan. Ilahduttavaa oli myös henkilökohtaisen pelin osallistujamäärä (75) sekä miesjoukkueiden määrä (12).

Kauden toinen CUP-osakilpailu käytiin hellekelissä Imatran Vuoksenniskan kentällä 24.5. Kenttä oli astetta haastavampi kuin Helsingissä, mutta silti kärkikamppailussa nähtiin korkean tason kyykänlyöntiä.

Tulossivuilta löytyy tarkemmat tulokset, samalla maistiaisia niille, jotka eivät vielä ole kisoihin ehtineet (kiitos Tammer-kyykän ahkerille videokuvaajille ja editoijille):

Hukin ja Ykin kilpailu: Alkusarjan joukkueottelukuvaa

V-P Ehoniemen ennätystä lähennellyt kilpailukierroksen ottelu Boris Karppelan muistokilpailussa

Tammer-Kyykkä vs. Nurmeksen Ks (Alkusarja), Sulo Juvosen muistokilpailut, joukkuepeli


06.05.2014 Kausi alkaa Turussa 10.5.

Perinteiseen tapaan kausi alkaa Turussa järjestettävillä Hukin ja Ykin kisoilla. Liiton nettisivuille on päivitetty pelaajarekisteri viimepäivien lisenssi-ilmoitusten mukaisesti. Etusivulta löytyy myös linkki Kyykkäviestin pdf-versioon, jota voi lueskella, mikäli se oma painotuote on vielä seurajohdolla eteenpäin jakamatta. Liiton tiedotus toivottaa kaikille hyvää kauden avausta!


02.04.2014 Kyykänpeluuta Keravalla 13.4.2014

Keravan Karjalaseura ry järjestää Keravan kevätmarkkinoiden yhteydessä 13.4.2014 kyykkätoimintaa Keravan keskuskentällä (Sibeliuksentie 6, Keravan aseman länsipuolella, paikan päälle pääsee siis myös junalla) klo 9-15. Tarjolla koulutusta lyhyen kyykkäkurssin muodossa ja pelailua yksin ja/tai porukalla. Kokoa 2-4 hengen joukkue ja ota osaa, yksinkin saa tulla. Osallistumismaksu 5 EUR, 12-18v 3 EUR ja nuoremmat maksutta. Paikalla myös kyykkäliiton väkeä. Tervetuloa, kenttä on kyykälle varattu klo 20 saakka, mikäli vain innostusta riittää. Lisätietoa antaa Tenho Tynkkynen, puh. 0400 760490.


16.03.2014 Kyykkäliiton Vuosikokous: Valeri Kononen jatkaa puheenjohtajana

Suomen Kyykkäliiton sääntömääräinen vuosikokous järjestettiin Heinolassa Itä-Häme talossa 16.3.2014. Tänä vuonna kokouksessa ei esitetty suuria sääntömuutoksia. Kokous valitsi Valeri Konosen liiton puheenjohtajaksi. Hallituksen jäsentenkään osalta muutoksia ei tullut, hallitus jatkaa hyväksi havaitussa kokoonpanossa. Yksi muutoksista käsittelee kisajärjestäjien kilpailumaksuja: kilpailun järjestäjä voi määrätä kilpailumaksuksi maksimissaan 10 EUR henkilökohtaisen ja parikilpailun osalta ja 20 EUR joukkuekilpailun osalta. Liiton osuus näistä maksuista on nyt 2 EUR.

Liiton nettisivuille on lähiaikoina luvassa kauden kilpailukalenteri. Myös kevään kyykkäviestiä kannattaa odotella postissa saapuvaksi huhtikuun puolessavälissä.

Suomen Kyykkäliiton Hallitus 2014
Suomen Kyykkäliiton hallitus 2014. PJ Valeri Kononen eturivissä oikealla.


11.02.2014 SM-mitalit ratkottiin hallissa Myllykoskella

Kyykän halli-SM kilpailut järjestettiin 9.2.2014 Kouvolan Myllykoskella. Vaikka sisäkyykän ennätyslukemat jäivät tällä kertaa vain haaveeksi, ei se estänyt kovaa miesten ja naisten välistä mittelöä himoituista Suomen Kyykkäliiton SM-mitaleista. Miesten mestariksi löi +24 tuloksella Nurmeksen Rauli Peiponen, muiden mitalien matkatessa pääkaupunkiseudulle (Väinö Oksman, Valeri Kononen, HSS). Naisissa kultainen mitali matkasi Orivedelle, voittaja Päivi Ruotsalainen (+23), hopealle saman seuran Hanna Ruotsalainen. Miesten veteraanisarjassa Liedon Erik Väkiparta löi hyvityksineen +21, mikä riitti voittoon. Kaksoisvoitto Lietoon oli tosiasia, kun seuratoveri Tapio Haliseva otti hopeaa jääden pisteen voittajasta.

Liedon voittokulku jatkui miesten joukkuepelissä, kun Liedon Karjalaseura löi finaalissa Tammer-Kyykän. Voitokkaassa joukkueessa pelasivat Pekka Pitkänen, Mika Hakala, Tapio Haliseva ja Antero Tuutti. Pronssipelissä Nurmeksen Kyykkäseura oli Helsingin Suojärveläisten Seuraa vahvempi. Naisten paripelissä Oriveden Karjala-seuran Päivi ja Hanna Ruotsalainen löivät itsensä mestareiksi, hopeaa otti Ruoveden Karjalaiset (Tattari/Kekola), Myllykosken Karjalaisten (Manninen/Pelli) tyytyessä pronssiin.Suomen halli-SM kilpailujen sarjavoittajat
Halli-SM kilpailujen henkilökohtaisten sarjojen voittajarivistö.


07.01.2014 SM-hallikisat Myllykoskella 9.2.2014

Myllykosken maapohjahalli (Kisatie 4) alkaen klo 9.00. Osanoton varmistus 8.40 mennessä. Kilpailusarjoina pelataan henkilökohtaiset SM-kilpailusarjat ja lisäksi miesten joukkue- ja naisten parikilpailu. Ilmoittautuminen 5.2. mennessä Ari Kautto, puh. 040 567 6428 tai email: arikautto[at]luukku.comEtusivulle
Muokattu: 18.12.2014 20:06:33
© Suomen Kyykkäliitto ry 2003 - 2017
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!