Ohje koronavirustartuntojen ehkäisemisestä kilpailujen ja muiden yleisötapahtumien yhteydessä

Tapahtumajärjestäjä vastaa tapahtuman toteuttamisesta siten, ettei koronavirukseen liittyvä tautililanne pahene. http://www.avi.fi/web/avi/-/kesakuussa-kokoontumisrajoitus-50-henkea-50-500-hengen-yleisotilaisuudet-mahdollisia-erityisjarjestelyin

Tarpeettomia fyysisiä kontakteja tulee välttää

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana (https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja -rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja -taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19).

Tartuntojen torjumiseksi tarpeettomia fyysisiä kontakteja (kättely, halaukset) tulee välttää. Sopiva turvaväli on 1-2 metriä. Tilanteissa, joissa saattaa syntyä jonoja tulee ihmisiä muistuttaa turvavälien pitämisessä.

Pisaratartunnan riski on herkästi tavanomaista suurempi esimerkiksi ryhmäliikuntatilanteissa, joten näissä ja vastaavissa tilanteissa turvavälien merkitystä on korostettava.

Kilpailuihin ei saa tulla oireisena

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkku-kipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky (https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja -rokotukset/taudit-ja -torjunta/taudit-ja -taudinaiheutta-jat -a-o/koronavirus-covid-19). Yleisötilaisuuteen, yleiseen kokoontumiseen tai julkiseen tilaan, jossa on muita henkilöitä samanaikaisesti paikalla, ei saa tulla jos on mitään sairastumiseen viittaavia oireita.

Riskiryhmään kuuluvat

Riskiryhmään kuuluvien suositellaan epidemian aikana välttämään lähikontakteja, eikä yleisötilaisuuksiin, yleisiin kokoontumisiin tai julkisissa tiloissa järjestettävään toimintaan osallistumista voida siten myöskään suositella.

Jos osallistuminen on välttämätöntä, tulee tässä ohjeessa tarkoitettuja turvaetäisyyksiä ja hygieniasuosituksia noudattaa.Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja -rokotuk-set/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/vakavan-koronavirustaudin-riskiryhmat

Hyvä käsi- ja yskimishygienia estää tartuntoja

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana (https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja -rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja -taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19). Oikein toteutettu yskimis- ja käsihygienia estää tartuntoja.

 • Tultaessa sisätilaan tai rajattuun ulkotilaan käytetään käsihuuhdetta. Käsihuuhdetta tulee olla helposti saatavilla.
 • Kädet pestään vedellä ja saippualla aina ennen ruokailua sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset. Kädet kuivataan kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin. Jos käsienpesu ei ole mahdollista, käytetään käsihuuhdetta.
 • Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttönenäliina, joka heitetään heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojataan suu kyynärtaipeella. Kädet pestään tämän jälkeen.
 • Maskia voi halutessaan käyttää ottaen huomioon siihen liittyvät ohjeet. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja -rokotukset/taudit-ja -torjunta/infektioiden-ehkaisy-ja -torjuntaohjeita/kasienpesu-ja-yskiminen

Hygienia harjoitustiloissa

 • Kosketuspinnat (mm. oven kahvat) desinfioidaan säännöllisesti.
 • Suositaan omia harjoitusvälineitä.
 • Yhteisiä pukeutumis- ja suihkutiloja ei suositella käytettäväksi.
 • Kaikki harjoitustilojen käyttäjät sitoutuvat huolelliseen hygieniaan.

Siivous

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. On mahdollista, että virus tarttuu myös kosketuksen kautta. Koronavirukset eivät säily pitkiä aikoja ilmassa tai pinnoilla.

Siivouksessa käytetään heikosti emäksistä yleispuhdistusainetta. Saniteettitiloissa siivousta voi tehostaa käyttämällä desinfiointiainetta.

Noudatetaan Työterveyslaitoksen siivousohjeita:

 • Pyyhitään kosketuspinnat, kuten ovenkahvat, käsinojat, tasot ja pöydät, valokatkaisijat ja hanat vähintään päivittäin, mielellään kahdesti päivässä. Sellaisessa ympäristössä, jossa kävijöitä on runsaasti, suositellaan puhdistamista 2–4 tunnin välein.
 • Yhteiskäytössä olevien tietokoneiden ja päätteiden tai muiden välineiden käyttöä vältetään tai ne puhdistetaan aina käyttäjien välillä.

https://hyvatyo.ttl.fi/koronavirus/ohje-siivoukseen

Jos yleisötilaisuudessa tai yleisessä kokoontumisessa todetaan koronavirustartunta

Tartuntaketjujen selvitystyö kuuluu kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavalle lääkärille. Jos koronavirustartunta tilaisuudessa todetaan tartunta, selvitetään, onko tapahtunut altistumista, ja altistuneet pitää jäljittää ja asettaa tartuntatautilain mukaisesti karanteeniin 14 vuorokaudeksi.

Tartunnanjäljityksen helpottamiseksi tilaisuuksien ja tapahtumien järjestäjillä tulisi mahdollisuuksien mukaan ja muun lainsäädännön edellytyksin olla tiedot osallistuneista henkilöistä. Yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten henkilömääriä rajoittamalla ja eri ryhmien sekoittumista välttämällä voidaan vähentää altistuneiden määrää, mikäli henkilöiden joukossa todettaisiin koronavirustartunta.

Ohjeistus kyykkäkilpailuihin

 • Kahvilatuotteiden myynti itsepalveluna on kielletty
  • Myyjä annostelee tuotteet asiakkaan toiveen mukaan
 • Ei kättelyjä päivän aikana
 • Kilpailumaksut suositellaan maksettavaksi sähköisesti
 • Turvavälit (väh. 1-2 m) on ylläpidettävä koko päivän ajan
 • Suositellaan käsien pesua tai desinfiointia ennen ja jälkeen pelien
 • Yhteisiä välineitä käsitellessä suositellaan käytettäväksi käsineitä
 • Hutunkeitto korvataan kolikonheitolla
 • Jokainen pelaaja huolehtii omista pelivälineistään
 • Syljen käyttöä pelatessa tulee välttää
 • Tuomari allekirjoittaa pöytäkirjan pelaajan hyväksynnän jälkeen
 • Palkintojen jako suoritettava huomioiden turvavälit
 • Arpajaiset suoritettava hygieniasäännökset huomioonottaen

Print Friendly, PDF & Email